Friday, January 3, 2014

Kuih Gunting vs Pelan Perniagaan


Pernah makan Kuih Gunting? selalu aku jumpa ni time2 raya jer...tapi kali ni ada colleague yang jual dengan harga RM2 sepeket...sedap pun sedap..garing pun garing...tahun ni semua barang naik so ada yang buat biz kecik2 macam ni...bagus la kan untuk tambah2 duit belanja...sekarang semua benda dah mahal..
aku pun dah rancang nak biz ngan abah...tahun depan bulan 5 abah dah pencen..ingat nak buat biz jual nasi kosong ngan lauk pauk kat opis2..masih dalam perancangan...baru meeting pertama..belum meeting ke 2..harap2 tuan President bersetuju...dia x reti duk rumah katanya..taakut nanti jadi x sihat..

Meniaga makanan kat mana2 pun laku kan..tp jangan la jual harga mahal membabi buta...aku masih merangka2 pelan perniagaan ni..nak tanya korang la....

Nasi + 1 lauk + 1 air = RM5 ok x? ke mahal sangat?

Isnin - Jumaat lain2 lauk...bukan lauk yang sama...ok x?

17 comments:

  1. Kalau ikut harga pasaran tu kita dah berpatutan laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa kan..tp president ckp letak sayur skit la...baru ngam

      Delete
  2. nasi + lauk + air rm5 still murah

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah kan...tuan president ckp air bagi mineral water yang kecik tu..ok x?

      Delete
  3. mak mertua saya pun dah start meniaga jual nasi ke ofis.. buat delivery ke kawasan sekitar taman kami.. bagus idea tu..ramai yg malas nak keluar boleh beli..lagipun rm5 sekali air kira murah lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la plan SA ngan family...tgh memikirkan lagi ni...

      Delete
  4. ok juga..kalau dekat boleh beli jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. lokasinya kat Seremban la Ema...hehehe...

      Delete
  5. alkisah jual muruku = RM1.. not bad hasilnya.. tapi kena beli muruku bundle.. then pack 80 gram at least..

    ReplyDelete
    Replies
    1. that idea pun bagus..kat opis SA ada yang buat..x nak la buat plak kang ada plak yang ckp potong jalan

      Delete
  6. bagus juga idea along nak berniaga tu
    kat area tmpt kty ..ada kakak tu jual nasi kukus + ayam goreng size sedang + sambal belacan+timun+kuah kari = rm4 kalau ayam size besar rm6 laku giler ..

    lps tu sedap lak tu ..simple je kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idea along Kty, yang merealisasikan my dad...insyaallah akan jadi biz family

      Delete
  7. 1 lauk aja? selalunya 1 lauk + sayur

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih dalam proposal lagi...x endorsed lagi doc..

      Delete
  8. murah utk 1 lauk. tapi selalu orang amek banyak2 lauk.. hehe.. (:

    ReplyDelete
  9. Murah sgt la tue akak.. kt penang nasi + 1 lauk jer dh cecah 5-6.. apa2 all the best nanti yer.. =D

    ReplyDelete
  10. murah mmg murah tapi kalau 1 lauk je tanpa sayur rasanya tak berbaloi kot.. it must have vege + 1lauk + air should be ok dah .. apa2 pun all the best to you SA.. semoga biz berjalan lancar soon :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????